Activitățile de Viață Practică slujesc în mod concret dezvoltarea copilului și pun bazele lucrului din celelalte arii din clasa Montessori. Aceste activități ajută la construirea vieții interne, la dezvoltarea voinței și oferă numeroase ocazii pentru coordonarea mișcărilor. Astfel de activități fac legătura dintre mediul de acasă și mediul Montessori, aduc multă bucurie în sufletul copilului și ajută la creșterea stimei de sine.
Viața Practică îi oferă copilului un scop precis, real, și oportunitatea de a repeta mișcările, copilul ajungând la concentrare, care este începutul vieții armonioase. Momentele de adâncă concentrare sunt prețuite de adult, deoarece în acele momente copilul absoarbe la intensitate maximă. Copiii au o dorință deosebită să facă lucruri singuri, prin propriile puteri. Îi putem observa astfel pe aceștia având grijă de propria persoană, de ceilalți sau de mediul înconjurător.
Mesajele pe care le primește un copil atunci când desfășoară activități de viață practică sunt deosebit de valoroase:- în primul rând, ele vor avea darul de a-i spori încrederea în sine. Faptul că e capabil să pună masa, să spele vasele, să șteargă praful, să curețe un morcov, să prepare suc de portocale, să-și toarne singur apa din carafă în pahar, să se îngrijească pe sine, alegându-și hainele, îmbrăcându-se singur, toate acestea îl fac să simtă și să gândească cu toată ființa lui: „Eu pot!”, „Eu reușesc!”.
Grația și curtoazia este un aspect fundamental al curriculum-ului Montessori. Este o parte esențială a filozofiei Montessori, care subliniază importanța respectului, empatiei și bunătății. Lecțiile de grație și curtoazie îi învață pe copiii mici cum să interacționeze cu ceilalți într-o manieră politicoasă, respectuoasă și atentă. Copiii sunt învățați cum să-i întâmpine pe ceilalți, cum să spună „te rog” și „mulțumesc”, cum să folosească pe rând, cum să împartă, cum să-și rezolve conflictele etc. Aceste lecții îi ajută pe copii să dezvolte abilități sociale, să construiască relații și să creeze un sentiment de comunitate.
Activitățile de Viață Practică răspund nevoilor de dezvoltare ajutându-l pe copil să își dezvolte potențialul cu care se naște. În timpul acestor activității, copiii devin preocupați și foarte atenți, ceva din interiorul lor face ca interesul să fie atât de puternic, încât putem spune că tendințele umane, perioadele senzitive și mintea absorbantă sunt puse în funcțiune, rezultând astfel o activitate calmă condusă de bucurie.
Leave Your Reply